Херсонский собор Сретения ГосподняХерсонский собор Сретения Господня

Исторические даты
Сретенского
собора


Вопросы духовнику

Православный
календарь;
Типы Богослужений
в Сретенском соборе на предстоящей неделе

Трансляция Богослужения из Сретенского собора

Правила поведения в Сретенском соборе

Святое Причащение и подготовка к Таинству

Владыка Дамиан неустанно возносит молитвы о благотворителях и жертвователях храма

Крещения, Венчания, Молебны, Освящения, Панихиды и прочие требоисполнения в Сретенском соборе

Молитвы на каждый день, а так же в особых ситуациях. Акафисты. Новые переводы и редакции Богослужений.


О применении музыкальных инструментов в православном
Богослужении

 

Історія утворення та діяльності Парафії Святого Великомученика Пантелеймона, що знаходиться в м. Херсоні, селище «Північне», бере свій початок з 2003 року, до цього часу на цьому місці нічого не було. Люди приїжджали, хотіли зробити храм в районі «Трьох Штиков», але одного разу, неподалік від цього місця, був похорон і ми разом із священиками подумали: «Добре було б нам відкрити тут храм, а то пустий кінотеатр стоїть». Згодом цю ідею підтримали отець Іоанн (Замараєв) та отець Сергій (Чудинович), після чого і розпочалось відкриття цього процесу. «Пути Господни не исповедимы» і вже сьогодні Церковна громада проводить Богослужіння в колишньому кінотеатрі «Авангард», в якому зроблено ремонт та повністю облаштований малий храм для звершення Богослужінь.

Парафію з початку і по сьогодні очолює протопресвітер Володимир (Вереш), а знедавна допомагає ієромонах Феофіл. Служби відправляються кожної суботи ввечері та в неділю зранку, а також у святкові дні. По п’ятницях звершується Акафіст до Пресвятої Богородиці, а щосуботи – молебні за здоров’я. До храму можна зайти у будь який час дня та отримати від священика моральну і духовну підтримку, а також разом помолитись за рідних і близьких.

В храмі Святого Великомученика Пантелеймона, як і в будь якій церкві, є хор керівником якого є Питалева Тамара. Хор налічує 11 чоловік, які побожно прославляють Бога і серед яких є не тільки дорослі люди, але й молодь. Дякувати Богу, що молоді люди не тільки присутні на Богослужінні, але й приймають активну участь у ньому. У вівтарі школярі допомагають священикам при звершенні служб, інакше кажучи – паламарюють.

Сьогодні храм налічує більш ніж півсотні постійних парафіян, серед яких, як вже згадувалося, не мало молоді та дітей.

При парафії діє різновікова недільна школа, яка проводиться як для дітей так і для всіх бажаючих. Організатором і пастирем цієї школи є отець Володимир (Вереш). Тож кожен хто має бажання покращити свої знання з Біблії та християнської етики, може приходити щонеділі з 13:00 до 14:30.

У церкві Св.Вмч.Пантелеймона проводиться багато заходів. На Різдво Христове, парафіяни приймають дітей з Дитячого Інтернату ім. Т.Г.Шевченка і дарують їм подаруночки. Взявши під опіку 4 і 9 класи цього притулку та дітей – сиріт, раз в два місяці, разом з настоятелем їздять до них на заняття. Проводять недільну школу в духовному спілкуванні, даруючи тепло і радість один одному. Не забувають, парафіяни і самого тяжкого 6 відділення Степанівської Психіатричної Лікарні. Їздили цього року до них з Різдвяними колядками даруючи мед, цукерки та інші скромні, але приємні ласощі.

Слід відмітити, що з цієї церкви вийшло вже два священики – о.Петро і о.Ігор. Вони починали паламарями, співали на хорі, а згодам і стали служителями Церкви Христової.

Головною опорою і допомогою в служіння отця Володимира є його любляча матушка Оксана. Тільки настає час на передодні службових днів, матушка зі своїм маленьким п’ятидітним військом, печуть просфори та готують заготовки до розмальовок в недільну школу на Євангельську тематку.

Ви, можливо, спитаєте – «Чи є в нас якісь проблеми і як ми їх вирішуємо?», ми вам відповімо «Так, звісно є, але як православні християни ми молимося і просимо у Бога допомоги. Своєю милістю Він допомагає та скеровує наші дії у потрібне русло. «Дивні діла Твої Господи!»


Архиепископ Климент
(из Википедии)

КАРТА ХРАМОВ

Епархия наша невелика - немногим более 60 приходов. В основном это молодые общины верующих, только начинающих свою церковную жизнь. Красивых и больших храмов у нас мало. Большинство приходов располагаются в небольших зданиях приспособленных к Богослужению.

Тем не менее наша епархия чем то непохожа на другие - в первую очередь своей историей. Все началось с 1997 года, когда все священно- и церковнослужители херсонского храма Сретения Господня были исторгнуты правящим тогда архиепископом Херсонским и Таврическим Иларионом из церкви Московского Патриархата за нововведения имевшие место в Богослужебной практике Сретенской общины...

Это русификация молитв для понятности воцерковляющихся в храме Сретения Господня, в котором абсолютное большинство прихожан русскоязычное, а позже служение и на украинском в новооткрывающихся храмах. Это и сокращение с редакцией для детей литургии Иоанна Златоуста и прочее. Все эти Богослужебные поправки были совершаемы с великим благоговением и осторожностью, дабы не погрешить против духа православославной традиции.

Многое из "новшеств", введённых в Сретенском соборе уже практикуется и в храмах Московского Патриархата. Однако сосуд целостности, к сожалению, разбит.

В своё время нам пришлось пережить тяжкие времена гонений, однако никаких обид с нашей стороны мы не держим и готовы к всяческим формам диалога.

Предлагаем Вашему вниминию двадцатиминутный фильм, который буквально несколькими штрихами делает, в общем, удачную зарисовку Церкви Киевского патриархата на Херсонщине.


Кафедральный собор Сретения Господня
Херсонской епархии
Православной Церкви Украины


Украина 73011, Херсон, ул.Сретенская, 58-а
тел: (+38-0552) 43-66-48
моб: (+38-050) 764-84-19, (+38-096) 049-19-56
ioann@pravoslav.tv

По благословению Архиепископа Дамиана